1

 Крокотак има съвсем лично отношение към тази идея. Синът ми (5 г) не си тръгна от щанда на Детска архитектурна работилница по време на Детският панаир в София, докато не изгради сам своя проект за летище от А4 лист. Беше безкрайно горд с него и продължи да допълва и разширява няколко дни след това. По време на панаира имаше много деца, който по подобен начин се увличаха и създаваха различни цветни градове… и всичко това само от един лист А4. Страхотна идея.

logoДетска архитектурна работилница представя своята триизмерна игра-упражнение „А4 приказка за град“ в седмото издание за тази година на международното архитектурно онлайн списание за деца – Amag.

вижте видеото:

Amag! Issue 05 article #07, “A4 Story of a City” by Arch for Children, Sofia (Bulgaria) from Amag! on Vimeo.

A4
A4 Story of a City – template

print template here:

 

2

Имало едно време …

С тези магични думи започват повече от традиционните приказки свързани с нашето детство. Простички думи, които обаче пренасят децата и техните родители в един паралелен, въображаем свят, където всичко е възможно …

„А4 приказка за град“ е упражнение създадено от Детска архитектурна работилница, София, България, където децата научават повече за царството на архитектурата. Това е урбанистична игра, която има за цел да развие тяхното познание за града и неговите елементи. Определяйки основните човешки дейности като живеене, учене, работене и почиване, децата откриват различните типове сгради, които отговарят на тях. Под формата на игра те се запознават със заобикалящите ги сгради и научават повече за функционалните връзки между тях. Децата възприемат архитектурата преди всичко емоционално и с въображение. За тях една сграда никога не е просто тухли и бетон. Те я одухотворяват и могат с часове да ни разказват безкрайни истории, изпълнени с вълшебство. Децата обичат да изследват и експериментират, обичат да създават. Предизвикателството да превърнат А4 лист хартия в триизмерен модел на град се превръща във вълнуващо преживяване за тях.

Инструкции:

1. Принтирай шаблона на А4 лист
2. Срежи по плътните линии
3. Сгъни по прекъснатите линии
4. Прегъни лентите и ги залепи върху показаното място
5. Измисли приказка и герои
6. Добави рисунки върху модела – врати, прозорци, пътеки, цветя и т.н.
7. Повтори упражнението с празен лист хартия А4 – използвай въображението си
8. Комбинирай различни А4 модели, създай град и започни да играеш

34

 

 вижте още:

buildings