Котарак

Ние си направихме мишка, коте, прасе и зайче….

 

розово прасенце

 

Зайо Байо и мишле

 

Това е малко по-различна техника от папие-маше, променена, за да е по-лесна и бърза. Използвахме домакинското фолио, за да оформим цялата глава, уши и муцинка. Облепихме с  тишу, защото лесно се къса, лепи, и не се налага допълнително да се боядисва – цветът е много наситен и хубав.

Имате нужда от „гърлото“ на празна пластмасова бутилка, алуминиево домакинско фолио, разредено лепило Ц200 и тишу хартия.

Накъсайте големи парчета от фолиото и започнете да оформяте главата. Оставете непокрито гърлото, за да може по-лесно накрая да се прикачи тялото от плат.

За ушите на котето използвахме парчета дебел картон,  покрити с фолио. Добавихме ги към главата и продължихме да оформяме с нови листове фолио.

С ръце добре притискахмe фолиото, за да се намалят грапавините.

За муцинката на прасето навихме допълнително фолио на шнур и залепихме към главата с тиксо. След това отново продължихме да оформяме главичката с нови пластове фолио.

След като сте готови с главата от фолио, накъсайте на малки парченца тишу хартия в подходящ цвят. Разтворете лепило Ц 200 и поставете в удобен съд ( ние използвахме чинийка). Потапяйте бързо всеки лист и след това поставяйте върху главата. Така трябва да се покрие навсякъде и да се изравнят грапавините от фолиото. Накрая може да поставите дори сухи листове, които поемат лепило от долните слоеве. Така също може и с четка да покриете тишуто с разреденото лепило.

За всяка глава ние използвахме по един голям лист от тишу хартията ( в пакет има по 24 броя).

Оставят се да изсъхнат добре – около 1-2 дена.

Накрая започваме с най-забавната част: укасяването на главите. Ние използвахме дебел картон, фоам и филц.

 

Ето и кройката за тялото (без резерви). Ние използвахме филц, но може о всякакъв друг плат. Най-трудно се захваща главата към тялото. Може да използвате лепило или силиокон.

Идеята видяхме скоро, при едно наше пътешествие до Букурещ:) Учителката на племеницата ми, в училището към Руското посолство там, беше направила подобни за децата, но по класическата технология на папие-маше. Аз взех идеята на гърлото от бутилката и малко опростих начина на изпълнение.