Това са нашите големи цветя от хартия. Единият букет направихме за училище, а другият е за Елена, която днес има рожден ден.

„Честит рожден ден, ЕЛЕНА!“

За всяко едно цвете сме използвали различна по вид хартия: тишу, тънка и дебела креп хартия.

1. Цвете от тишу или тънка креп хартия.

Разликата между двете е в дебелината, но крайния ефект е почти еднакъв.

Използваме няколко цвята тишу хартия или тънка креп хартия, метални нишки  и мъниста за тичинки.

Нагъваме на хармоника всичките листове по тясната им страна. За цвете с диаметър около 30 см, сме срязали стандартните листове  (56-70 см) на две. Трябват между 8 и 10 листа за всяко цвете.

За да станат по красиви краищата, с ножица ги изрязваме.

Започваме  внимателно да повдигаме всеки лист към средата. Първо от едната страна, после от другата.

Това е готовото цвете отпред и отзад. Сега остава само да се постави дръжката.

За нея са необходими 2-3 листа зелена тишу хартия, която се затяга с метален шнур или метални нишка, за да стане твърда и здрава.

Още цветя направени по този начин.

2. Цвете от разтегателна креп хартия.

Вземаме едно парче креп хартия и го разтягаме с пръсти в единия край. След което, го навиваме на фунийка с разтегнатата част нагоре.

Ако имате метални нишки и мъниста, може да поставите и тичинки предварително в цветето, за да стане по-истинско и красиво.

По този начин се добавят нови,  все по-големи пластове креп хартия, като през няколко листа се затягат силно с метална връв или метални нишки.

Отново поставяме дръжката от 2-3 листа зелена креп хартия.

Това е крайният резултат.

3. Цвете от  тънка креп хартия.

Отрязаваме едно парче от тънка креп хартия и го залепяме с тиксо, за да стане двойно. След това събираме двата края и отново с тиксо ги залепяме. По този начин се правят 6-7 листа за цветето.

От вътре може да се постави навита и разтегната креп хартия за основа на цветето. Около него се подреждат готовите вече листа. С метална нишка или тиксо се пристяга здраво, за да се оформи хубаво цвета. За дръжка се използват 2-3 листа зелена тишу хартия.

Получи се много дълга статия днес. Но не мога, да не покажа,  как от едно празно шише течен прах си направихме красива ваза. След като се изчистят надписите, се залепят няколко цвята хартиени панделки.