Шишенцата от „Саностол”, в които Вихра поставя течни подправки – зехтин с босилек, зехтин с розмарин, зехтин с копър.

Шишенцата от „Саностол, ”в които Ива приготвя зехтин с масло от невен.

Тази сутрин дъщеря ми малко е болеше гърлото, веднага извадихме витамините, приготвихме билковия чая и се досетих за двата ми любимите блога „Развихрено“ и „Страната отвъд дъгата“ …. и двете вълшебници Вихра и Ива.

Хубавата идея на Вихра да използва шишенцата от мултивитаминния комплекс „Саностол”„Развихрено“:

Аз например купувам редовно за сина си мултивитаминния комплекс „Саностол”. Помня прекрасния му свеж вкус от детските си години и не се изненадвам,че малкият също го харесва. Но откакто пораснах,аз открих и една допълнителна полза от тези витамини. Красивите им тъмнокафяви шишенца.

От известно време ги трупам в един шкаф и със съвсем малко намеса изработвам от тях шишенца за течни подправки – зехтин с босилек,зехтин с розмарин,зехтин с копър. Запушвам ги с тапи от вино. Наистина,стръкчетата не се виждат през тъмното стъкло,но пък ароматът си остава. А за да не бъркам в кое шишенце какво има,залепям етикети.  Напоследък обаче все не ми остава време да сменям етикетите,които се омазняват от честото използване на подправките. Затова  измислих друго – правя малки етикетчета от груба дебела амбалажна хартия,украсявам ги с хартиена или платнена дантела,перфорирам ги и ги завързвам за гърлото с тънък златен шнур. Така мога набързо – буквално докато ястието се топли в печката,да изработя напълно нови и красиви етикети и подредбата на масата да бъде съвършена…( цялата статия)

……и прекрасното й продължение от Ива „Страната отвъд дъгата“:

Сутрин градината ни цялата потъва в роса… Момичетата обикновено излизат по гумени ботуши защото летата тук са мокри и дъждовни. Спокойно можем да живеем с илюзията, че сме в някоя английска провинция… но вместо лехи с рози имаме невени. За да цъфтят цяло лято обаче, не оставам  цветчета им да прецъфтяват напълно. А винаги когато са са напълно отворени, и попили най-много слънчева светлина откъсвам най-големите цветове и ги оставам на проветриво, топло място да се изсушат. За седмица, две обикновено имам няколко шепи супен невен. От него приготвим невеново масло. В голям буркан заливам сушените цветове със зехтин.Оставам буркана на югозападния ни прозорец, където слънцето го нагрява през целия следобед в следващите четири, пет седмици.  Колкото по-дълго кисне невена толкова по-тъмно става маслото. То има силно затоплящ ефект. Когато се роди Даренцето мажех стъпалцата й, а сега когато момичетата са по-големи им подарявам лятно слънце в студените зимни вечери след баня….( цялата статия)

Ние нямаме градина, в която растат невени, за жалост, но пък имаме прекрасен приятел, който ни носи домашен зехтин от Гърция. Мисля, да опитам рецептата на Ива за домашно приготвеното масло от невен…