Крисиви неща се получиха, нали? Най-хубавото обаче е, че е толкова лесно, че и малките деца ще могат да се справят, след като им започнете началото ( то е малко по-объркващо за тях).

Това е бъркалката, която с малко модификация на отвора ( пречупихме напречните лентички) се превърна в прекрасна игла, с която детето не може да се нарани:)

А това е чинийката, която след като и прорязахме краищата, се превърна в стан. Върху нея опънахме преждата, за основа на нашето пано.

Преждата се поставя последователно, като в важно отзад да се прекара само през едно „зъбче“, а не през цялата дължина (вижте на снимките)

Когато навсякъде сте поставили прежда, сте готови да започнете да тъчете. Използвайте дебела прежда – става по-бързо и по-красиво. Когато свърши един цвят, завържете следващия ( добре е да са с еднаква дебелина) и продължете.

В началото е добре по-голям човек да започне, защото е по-сложно. Но след това е много лесно и забавно – важното е само да се промушва иглата ту отгоре, ту отдолу на основните нишки.

Когато сте готови, може да оставите паното върху чинийката (и така си е красиво), но може и да се махне от там, като само се изваждат краищата от прорезите на чинийката!

Подобни упражнения водят до усъвършенстване на фината моторика и прецизиране на движенията при децата. Уменията и сръчностите на ръцете при тях са пряко свързани с мисловната дейност и затова изискват упражняване и усъвършенстване.

В КРОКОТАК сме подготвили и много други задачки за развиване на фината моторика при децата.