фина моторика при децатаТова е част от книгата „Развивай правилно ума на детето! Как?“

„Игрите с мъниста заемат специално място в системата от Монтесори игри. За да вземете малкото мънисто, да го нанижете на конец или просто да го преместите в друга кутийка, трябва да владеете ръката си в съвършенство. А това означава, че докато се упражнява, детето не само се учи да управлява тялото си, но и усъвършенства интелекта си. Нанизването на мъниста е едно от най-увлекателните занимания. Добре би било, ако то задълго грабне вниманието на детето, а в последствие се превърне в негово хоби. Защото фината моторика е необходима не само на детето, но и на възрастните. Доказано е, че работата с дребни предмети помага при решаването на сложни логически задачи, при намирането на решение в трудни ситуации. Това занимание също така успокоява, премахва напрежението и стреса. Но трябва да се започне от най-лесното“

КРОКОТАК ви показва няколко идеи за нанизване, в зависимост от възрастта на детето:

Показваме ви различни подръчни материали,с които може да развивате фината моторика на децата.

1. За най-малките ръчички, на които им е още трудно да прокарат връзка през малък отвор. Меките домакински гъби с голяма дупка ще са едно чудесно забавление.

низане на мъниста фина моторика при децата

2. Мъниста и копчета с големи дупки. Ако напълните една кутия с такива мъниста, детето ви само ще се досеща и от време на време ще прави подаръци за мама:)

низане наразлични зърнени храни, фина моторика при децата

3. Тези макарони са прекрасни, но преди това ще трябва да ги оцветите с темперни боички. Редуването им с корнфлекс вече усложнява задачата за малките ръчички. Това не е само занимание за момичета. С такива макарони могат да се правят и пиратски гердани. Макарони могат да се оцветят и по друг начин – с боя за яйца/храна и спирт.