2-b

Пеейки и рисувайки, всяко дете би научило с лекота азбуката, нали?

Затова отново ви представяме този чудесен музикално-рисувателен  проект, но вече в много по-пълен и завършен вид – с подготвен инструментал и букви за разпечатване.

Проектът се реализира в група, в две взаймно свързани по между си части:

notibukvi1. музикална – изучаване на Песничка за азбуката. Може да свалите само  инстументал в  (MIX.mp3) и (MIX.wav) формати.

2. визуална – докато децата оцветяват буквите, по-лесно ще научат азбуката. Подготвили сме букви за принтиране. Когато накрая всички заедно запеят песента, те ще имат и красиво оцветени букви, с който да направят изпълнението още по-впечатляващо.

Текстът и музика на песента са на Влада Томова, а самата концепция на проекта на Меглена Запрева.


Оригиналното изпълнение на песента е на Млади Български Гласове Ню Йорк.

Повече за проекта :

Преподаването на български език е основен фактор за запазването на българската идентичност и култура. Екипа на хор и училище „Млади Български Гласове Ню Йорк” (МБГНЙ) има наблюдения за тази сила на езика. В МБГНЙ създават програма за обучение по български, която е базирана на прогресивната философия на преподаване. Програмата  е толкова забавна, колкото е и образователна, като отговаря на условията, в които живеят децата ни и на езиковите ни нужди в ХХI век. Инициативата е да  съставим учебна програма, която да мотивира децата да учат български и да го правят с удоволствие. Учениците да учат чрез правене, изследване и дългосрочни проекти, в които са вкючени ограмотяване, музика и изкуство. Решаване на реални проблеми, творчество, работа в групи и индивидуално внимание към отделния ученик са основополагащи за разработването на занятия, работилници и ограмотителни игри.

По настоящем стартираме нов проект, изграден върху песни, които да се използват като учебни помагала и да служат като отправна точка за изграждане на разнообразни работилници.  Междувремено с децата от МБГНЙ заедно с Влада Томова са във вихъра на работилницата, свързана с песента: създаването на анимационно филмче за българската азбука. Децата пеят всеки път, когато са на училище и често си пеят сами, докато работят по анимацията. Целта на цялостния проект е да се разработи и изпробва учебна програма, която да може да се прилага в училища в България и в чужбина.

Показваме ви част от работилницата, която самата Влада Томова направи тази година на Беглика Фест.

3 4

6

А това са  първи последователи на проекта, който споделиха с нас своите снимки и видео. Децата са от група “Песничка звънлива“ – СОУ “Св.св. Кирил и Методий“-гр. Пловдив с ръководител Магдалена Андонова.

91

Повече на авторите на проекта:

Меглена Запрева – Многостранната специализация и интереси в различни сфери на изкуството и образованието са причина работата на Меглена Запрева да не може да се опише лесно.

От една страна, Меглена е специалиcт по разработване на образователни програми в музеи и културни организации. Понастоящем преподава на червърти клас в елитното частно училище Тринити (Trinity School) в Ню Йорк, където също помага на учителите да интегрират в учебната си програма целенасочени посещения извън училище. Завършила е Английската Гимназия в Пловдив, бакалавърска степен по Изобразително Изкуство и История на Изкуството в Хънтър Колидж (Hunter College) и магистратура по Образование в Музеите в Колежа по Образование Банк Стрийт (Bank Street College of Education).

Интересът ѝ към съчетаване на педагогика и изкуствата, води Меглена към усилена работа в музеи. През последните 17 години Меглена е работила като музеен педагог към редица музеи и организации като Дъ Фрик Колекшън (The Frick Collection), Рубин Музиум (Rubin Museum of Art) и новопостроения в Ню Йорк парк Хай Лайн (The High Line), където разработва учебни програми, пособия и материали и преподава на ученици на различни възрасти – от 5 годишни до студенти.

След като основава програмата ArtPlant, която изучава екология чрез изкуство в оранжерия построена на покрива на държавно училище, Меглена започва да води професионални обучения за педагози, в които се концентрира върху преподаване чрез преживяване – с предмети и нагледни материали, интегрирани проекти и обучение базирано извън класната стая. Тя продължава да преподава на педагози и музейни кадри в Ню Йорк, а в България работата ѝ се осъществява със съдействието на фондация „Моят музей” и фондация „Америка за България”.

Освен това, Меглена преподава български език в училище „Млади Български Гласове Ню Йорк”.

В последното издание на ONE DESIGN WEEK в Пловдив, Меглена води разговори с публиката в изложба на нов български продуктов дизайн „Партида 4”.

Меглена също така е художник и понастоящем работи в колективни проекти, които често обединяват творческата работа на хора от различни сфери. По нейна инициатива е създадена авторската група в Ню Йорк Bulgarian Collaborative, която участва в биеналето на съвремено изкуство в Куийнс Музиум (Queens Museum) през ноември 2013 и изложбата, с която бе открито новопостроеното крило на музея. Със съдействието на художничката Даниела Костова, Меглена започва работа с Влада Томова, която се материализира в организирането и воденето на седенки в музеи и галерии.

Влада Томова – С уважение към традицията и едновременно прегръщайки настоящето, певицата и композитор Влада Томова се цели в сърцето с една много земна изтънченост. Наречена българската магьосница на гласа и един от най-завладяващите гласове на международната музикална сцена в Ню Йорк, изисканата българска бруклинчанка носи омагьoсваща енергия в гласа си.

Томова създава и ръководи ансамбъла Балкански Приказки (Balkan Tales), който включва в състава си някои от най-добрите инструменталисти на Ню Йорк. Балкански Приказки дава съвременна душа на балканската диаспора. Репертоара на групата се простира от родната за Влада България до други части на Балканите и Близкия Изток, с нюанси от Индия и сефарадска Испания, напомняйки за култрурните корени на България, оформени от древни миграции, и връзката между тези традиции. Едноименният албум на групата е издаден през 2009/2011 години с подкрепата на българското музикално издателство Кукер Мюзик.

Томова е също така основател и ръковадител на Българския Женски Фолклорен Хор Ясни Гласове, първи и единствен по рода си вокален ансамбъл в Ню Йорк. Работата и с Balkan Beat Box продължава да намира широко международно признание и успех. Гласът й се чува в обикалящата света изложба на National Geographic King Tut, както и е чут по време на Зимните Олимпийски Игри в Италия.

Томова си сътрудничи с майстора на кавала Теодосий Спасов, авангардния американски ситарист Chris Rael, с когото издава албума сефарадски песни Лазарската Роза (The Lazarus Rose), италианските продуценти Analog People in a Digital World, Иво Христов и проекта Балкански, ливанския композитор Mike Massy, Българска Творческа Група в Ню Йорк (Bulgarian Collaborative), измежду много други изпълнители.

Сценичните изяви на Томова включват Карнеги Хол (Carnegie Hall) и Линкълн Център (Lincoln Center) в Ню Йорк, Международния Джаз Фестивал в Монтреал, Чикагския Фестивал за Уърлд Мюзик (Chicago World Music Festival), Фестивала Кумбре Тахин (Cumbre Tahin) в Мексико, и много други.

 

Българско училище „Млади Български Гласове Ню Йорк”- Българско училище „Млади Български Гласове Ню Йорк“ (Young Bulgarian Voices New York) е организация с нестопанска цел, основана през 2004, с цел да разпространява българския език, традиции и култура в района на Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси. Методите на обучение са нетрадиционни и адаптирани към нуждите на двуезични деца, като централно място в методиката на преподаване заемат музиката, движението и изкуството. Основната цел е лесното усвояване на преподавания материал, както и възпитаване на траен интерес и любов към България.

Организацията се ръководи от управителен съвет, избиран от родители, начело на който в момента са Яна Калинкова и Зора Бояджиева. Училището предлага уроци по гъдулка, тъпан, фолклорни танци, пеене, солфеж, пиано, български език и култура.

 вижте още:alphabet