Да си направим сънохващач

Ловец на сънища (Сънохващач или Dream Catcher) – това е индиански талисман, който предпазва от зли духове, лоши сънища и кошмари. Ловецът на сънища „филтрира“ сънищата, като през него преминават само добрите и приятни сънища. Злите и лошите сънища се заплитат в мрежата и с първите лъчи на слънцето се разпадат.

Да си направим сънохващач

Дали и ние ще успеем да хванем добрите сънища тази нощ?

6Да си направим сънохващач

Основният кръг на сънохващача направихме от празни кутии за пици (които са направени от много приятен картон за подобна работа). Използвахме онази част, която не беше омазнена все пак. С два различни по размер кухненски съда очертахме кръга.

6Да си направим сънохващач

Имате нужда от два подобни кръга – за да стане по-дебела основата, върху която се навива преждата.

6Да си направим сънохващач

Навийте внимателно целия кръг и накрая завържете отзад.

9

Много лесно става навиването – важно е само да следите последователността на навиването. За да е истински сънохващача – трябва да се навива по часовниковата стрелка.

9

9

Готово,  отне ни само няколко минути за да оплетем тази красива паяжина.

Да си направим сънохващач

Перата – използвахме остаъците от кутията за пици – там където има прегъвка по средата, става идеално за направата  на перо.

Да си направим сънохващач

Малко мъниста никога не са излишни.

Легендата за Сънохващача

Преди много време, когато светът бил млад, един стар Духовен водач от народа Лакота отишъл на върха на висока планина и получил видение.
В това видение, Иктоми, великият Правещ Номера и учител по мъдрост се появил във формата на паяк.
Иктоми говорил на старейшината на Свещения език, който само Духовните водачи от Лакота могат да разберат.
Докато говорел, Иктоми, паякът, взел от старейшината върбовия му обръч, на който имало пера, конски косми, мъниста и дарове за Духовете и започнал да плете мрежа.
Той говорил на старейшината за циклите на живота… Как всички ние започваме живота си като малки бебета, след това навлизаме в детството, после – в зрялата възраст и най-накрая достигаме до старостта, когато трябва да се грижат за нас като за деца и така изпълваме последния цикъл.
„Но, – казал Иктоми, докато продължавал да плете мрежата, – през всеки период на живота има много сили – някои добри, а други лоши. Ако слушаш добрите сили, те ще те насочват в правилната посока. Но ако слушаш лошите, те ще те наранят и ще те отведат в грешната посока“.
Той продължил: „Има много сили и различни посоки, които могат да ти помогнат или да ти попречат да живееш в хармония с природата, с Великия Дух и всички негови прекрасни учения“.
През цялото време, докато говорел, паякът продължавал да тъче мрежата, като работел от периферията и наплитал към центъра на кръга.
Когато Иктоми спрял да говори, дал на старейшината мрежата и казал: „Погледни, мрежата е идеален кръг, но има отвор в центъра на кръга.Използвай мрежата да помагаш на себе си и на твоя народ да постигате целите си. Използвай я, за да помога на вашите идеи, сънища и видения. Ако вярвате във Великия Дух, мрежата ще улавя добрите идеи, а лошите ще отпраща през отвора“.
Старейшината предал своето видение на народа си и сега Сиуксите използват Сънохващача като символ на мрежата на техния живот. Те окачват Сънохващача над леглата си в своите домове, за да отсява техните сънища и видения. Добрите неща от сънищата им се улавят в мрежата и остават съхранени там… а лошите неща излизат през отвора в центъра на мрежата и не са вече част от техния живот.
Те вярват, че Сънохващачът показва посоката на тяхното бъдеще.

kids craft