домашен пластилин

Защо да си правя пластилин сам, когато мога да си го купя от книжарница?

Вече знам отговора на този въпрос – мек е и наподобява тесто, което не лепи. Цветен е и дозата е достатъчно,  дори за две деца. Става лесно – за около 5 минути. Не се чака. Играта може да започне веднага. Спагети, формички, сламки, всички тези неща ги включихме в правенето на торти, дървета и снежни човеци.

dp45Имахме нужда от :

  • 1 чаша брашно,
  • 1/4 чаша сол,
  • 2 пакета лимонтозу,
  • 1 лъжица олио,
  • 1 чаша вода в която се разтворени две цветни сокчета на прах (тип – STEPче ).

Всичко това се слага на слаб огън и се бърка, докато се сгъсти. След което се поръсва с още малко брашно, за да може да се отдели от съда и с ръце да се доомеси. Добавя се по-малко брашно, докато престане да лепне и стане като истински пластилин (но малко по-мек). Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва. Не знам колко дълго може да издържи – ние в къщи си играем от 1 седмица.

handМоделирането помага за развитието на движенията на пръстите (фина моторика) при децата. Моториката на ръцете е пряко свързана с развитието на речта на детето и неговото мислене.

Вижте още:

Използвайте скролера на прозореца, за да видите всички документи. Когато кликнете върху дадена картинка, тя ще се увеличи и ще може да я разпечатате на принтер.