ДИНОЗАВРИ – папие маше

Динозаврите са специални. За тях ме помоли едно прекрасно момченце  с много сини очи – синът на  детската писателка Юлка- Юлия Спиридонова:) Това беше първото нещо което искаше да ме попита, когато се запознахме.  А аз направих Зауроподи…. колкото можах.  След което, децата ги оцветиха с голямо удоволствие.

Добре обезопасени с престилки и найлони навсякъде и въоръжени с темперни боички:)

Отнема време за направата на самото тяло, преди да стане готово за оцветяване от децата.

Първо се изгражда “скелета”. За него имате нужда от пласмастови бутилки от литър или два литра с издължено гърло ( в зависимост от размера на динозавъра), 5 празни ролки от тоалетна хартия ( 4 за крака и една за шия), кофичка от плодов десерт (за глава), домакинско фолио ( за опашка). Трябва ви и много хартиено тиксо (повече от една ролка), за да може всичко да се сглоби, преди да започне облепянето с накъсани хартийки и разредено лепило Ц 200.

С ножица се разрязва ролката от тоалетна хартия, за да стане точна по размер с гърлото на бутилката, подготвено за основата на дългия врат на нашия Зауропод.

На кофичката от плодово млечице и се махат страничните части, за да стане по-удобна за закрепване. Ако се налага, може и малко да я срежете отгоре.

В зависимост от големината на бутилката (тялото), може да се наложи малко да се стеснят и скосят краката на динозавъра.

Опашката е много важна, тя крепи стабилно цялото тяло (точно както при истинските динозаври). Намачкайте домакинско фолио,за да получите опашка с конусовидна форма и закрепете отново с хартиено тиксо за останалата част .

След като всичко това е готово идва и най-бавната част:) Покриването на “скелета” с накъсани на дребно малки парченца от хартия и силно разредено лепило Ц200. Тази техника се нарича “папие маше” . По този начин се покрива два пъти динозавъра, като се изчаква всеки път добре да е изсъхнал, защото започва да се разпада. На места, където искате да стане по-изпъкнало, може да сложите намокрена с Ц200 салфетка и отново да покриете с накъсани и покрити с лепило парченца хартия.

plastic-bottles craft for kids

Какво казват другите

 1. Aleksa 30/04/2012 at 23:04

  много са хубави и са лесни за изработване

 2. Marie 04/05/2012 at 01:35

  Hello

  I am a french baby sitter and i was looking for some do-it-yourself for children.
  I adore your sheep, it is so cut and easy to do
  i am gonna try tomorrow with the kids
  thank you
  Marie

 3. мама Галя 08/06/2012 at 15:51

  Много интересна идея,синът ми се влюби в динозавъра.В момента го изработваме ,по точно го чакаме да изсъхне след облепянето с Ц200.Изработването е доста по-трудно от представеното в сайта,но трудът и търпението си струва.Благодаря Ви,че Ви има и възпитавате децата ,че радостта от нова играчка не е само да я купим от магазина ,а с малко въображение и творчество се постигат невероятни и ценни неща!!!!

 4. Алёна 25/09/2012 at 14:44

  Это просто бесподобно!!! Вот, что значит, творческая натура!

 5. Guénaëlle 24/10/2012 at 23:25

  Hello Dune,

  thank you so much for sharing all this, with pictures that let us understand even though I/we don’t understand a word!

  have a nice day

  G

 6. tz_karabelyova 10/11/2012 at 15:05

  тези динозаври са много хубави. но проблемът е че са трудни за изработване

 7. Лора Йовчева 14/02/2013 at 12:54

  Много е сладък този динозавър, но вие като ги правите и изглеждат супер лесно, а ние сега се трудим с нашия ;-)

 8. Pingback: Dínó | morzsák

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>