СТАН ОТ ХАРТИЕНА ЧИНИЙКА и бъркалка за кафе…

Крисиви неща се получиха, нали? Най-хубавото обаче е, че е толкова лесно, че и малките деца ще могат да се справят, след като им започнете началото ( то е малко по-объркващо за тях).

Това е бъркалката, която с малко модификация на отвора ( пречупихме напречните лентички) се превърна в прекрасна игла, с която детето не може да се нарани:)

А това е чинийката, която след като и прорязахме краищата, се превърна в стан. Върху нея опънахме преждата, за основа на нашето пано.

Преждата се поставя последователно, като в важно отзад да се прекара само през едно “зъбче”, а не през цялата дължина (вижте на снимките)

Когато навсякъде сте поставили прежда, сте готови да започнете да тъчете. Използвайте дебела прежда – става по-бързо и по-красиво. Когато свърши един цвят, завържете следващия ( добре е да са с еднаква дебелина) и продължете.

В началото е добре по-голям човек да започне, защото е по-сложно. Но след това е много лесно и забавно – важното е само да се промушва иглата ту отгоре, ту отдолу на основните нишки.

Когато сте готови, може да оставите паното върху чинийката (и така си е красиво), но може и да се махне от там, като само се изваждат краищата от прорезите на чинийката!

Подобни упражнения водят до усъвършенстване на фината моторика и прецизиране на движенията при децата. Уменията и сръчностите на ръцете при тях са пряко свързани с мисловната дейност и затова изискват упражняване и усъвършенстване.

В КРОКОТАК сме подготвили и много други задачки за развиване на фината моторика при децата.


Какво казват другите

 1. Pingback: Страхотна идея! | разВихрено

 2. Вихра 31/07/2011 at 15:12

  Благодаря ви за страхотната идея!

 3. Никол 11/08/2011 at 14:46

  Идеята наистина е страхотна:)Аз вече си направих,но моята поставка е с друг материал.Вместо пластмасова чиния използвах картон.Взех един картон и една чиния и я очертах с молив след това още една,но по малка отново я очертах,но този път вътре в кръга и така се получи около 1см. разстояное между двата кръга.След това с молив я ”разрязах” като пица или торта на парчета.И след това по начертаните ”парчета” от тортата или пицата сложих основната прежда(във Вашият случай оранжевата).Така отново се получи една страхотна поставка за кафе или чай.Надявам се да съм помогнала на някое дете,което е нямало пластмасова чинийка!:))))))
  С уважение:Никол 10г. от Русе

 4. Светла Лазарова 05/11/2012 at 21:55

  Невероятно и лесно за изпълнение! Поздравления!

 5. Liliana 16/05/2013 at 16:33

  I love the idea! Thanks for sharing!

 6. hilke 06/09/2013 at 20:37

  This is a nice one!!

 7. Tata 08/03/2014 at 18:54

  Очень красиво и полезно.

 8. Ави 04/05/2014 at 15:23

  Страхотна идея! Разбих те ме с това!

 9. Николета 31/08/2015 at 10:19

  Благодаря ви, това е страхотна идея за украса!

 10. Дари 07/02/2016 at 17:09

  Страхотни! :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>