DIY-knitting-machineЗа децата е интересно да знаят как се правят нещата, преди да ги купим от магазина. Много абстрактно за тях е как от растението памук  се правят нишки, които се тъкат и шият дрехи. Затова можем да им направим един малък импровизиран стан, за да им покажем. На него могат  сами да изтъкат одеалце за куклите.

DIY-knitting-machine2

stan3Имате нужда от  капак на картонена кутия (нашата е от детски обувки). Направете по няколко прореза от двете страни на капака (добре е да са четен брои) и прекарайте от там прежда. След това от различни платове нарежете ленти. Гледайте да не са много дълги, защото на децата им е трудно да ги прекарват през нишките от прежда ( да стигат за около 3-4 реда) .

След като изтъчете една лента, завързвате следващата на възел. Прекарвате лентите  редувайки ги  – от долу и след това  отгоре на нишките от прежда. От време на време избутвайте вече изтъканото надолу, за да стане по-дебело и плътно одеалцето. Когато сте готови, с ножица срежете преждата отзад и завържете на възелчета , за да не се разплете.

DIY-knitting-machine